Aanvullende verzekering
Een aanvullende zorgverzekering dekt zorgkosten die de overheid niet in de basisverzekering heeft opgenomen. Bijvoorbeeld tandartskosten voor volwassenen, kosten voor fysiotherapie of kosten voor alternatieve geneeswijzen. U bent niet verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten. U bepaalt zelf voor welke medische zorg u aanvullend verzekerd wilt zijn, dus welke risico’s u verzekert en hoeveel u betaalt.
Als u aanvullend verzekerd bent en u heeft uw kind (jonger dan 18 jaar) aangemeld bij uw verzekering, dan is uw kind vaak ook automatisch aanvullend verzekerd. De verzekering die het kind heeft is namelijk (bij de meeste verzekeraars) gelijk aan de verzekering van de ouder. U betaalt voor uw kind(eren) geen maandelijkse premie, ook niet voor de aanvullende verzekeringen. Als u uw kind(eren) aanvullend wilt verzekeren, moet een van de ouders ook aanvullend verzekerd zijn. U kunt dus niet een aanvullende verzekering afsluiten alleen voor een kind.
Zorgverzekeraars bepalen zelf welke zorg verzekerd is via de aanvullende verzekeringen en onder welke voorwaarden en kosten. Er zijn beperkte aanvullende pakketten en uitgebreide pakketten, zoals vervoerskosten als u naar het buitenland gaat voor een behandeling.
Een zorgverzekeraar moet u altijd accepteren voor de basisverzekering, maar hoeft u niet altijd te accepteren voor de aanvullende verzekering. De zorgverzekeraar kan voor de aanvullende verzekering per individu ook een hogere premie vragen, bijvoorbeeld omdat u ouder bent of meer risico loopt. Of u wel of niet wordt geaccepteerd en of u wel of niet een hogere premie betaalt voor de aanvullende verzekering, verschilt per verzekeraar.
U hoeft de aanvullende verzekering niet bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten als waar uw basisverzekering loopt. U kunt hiervoor dus ook een andere zorgverzekeraar kiezen. Vaak betaalt u dan wel een wat hogere premie.