Zorgverzekeraars en de zorgverzekering

Informatie voor verzekerden

Solidariteit en acceptatieplicht

Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. Dat wil zeggen dat we met elkaar de zorg betalen. Of u nu oud bent of jong, ziek of gezond: iedereen kan naar de huisarts of de specialist als dat nodig is. Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd voor de basisverzekering. En niemand betaalt extra premie voor die basisverzekering, bijvoorbeeld vanwege een slechte gezondheid of vanwege de leeftijd. Het maakt ook niet uit wat de oorzaak is van ziekte of letsel.

Zorgkosten kunnen heel hoog oplopen. De kosten van een dure behandeling voor een ernstige ziekte zijn voor één persoon vaak onbetaalbaar. Maar samen kunnen we die kosten wél betalen. Door de kosten samen te dragen, houden we de kosten voor iedereen betaalbaar. Soms vragen gezonde mensen zich af waarom ze moeten betalen: ‘Ik ben toch nooit ziek?’ Maar een gebroken been na een skiongeval is óók zorg. En ook een 21-jarige niet-rokende hardloper kan zo maar te maken krijgen met een ernstige ziekte en hoge zorgkosten. Vroeg of laat krijgt vrijwel iedereen met zorg te maken. Via het Nederlandse zorgstelsel is iedereen dan gelukkig verzekerd van zorg.

Zorgverzekeraars hebben bovendien acceptatieplicht voor de basisverzekering. Anders gezegd: zorgverzekeraars mogen niemand weigeren voor de basisverzekering. Het maakt niet uit of u jong bent of oud. Het maakt niet uit of u gezond bent of niet gezond.